• Lorem ipsum

THUISWERKEN TIJDENS CORONA

30 Mar 2020
durch Ilona Baggerman

Vroeger (nog geen 5 jaar geleden) was ik altijd een beetje jaloers op mensen die thuis konden werken. Het klonk me altijd zo volwassen en zelfstandig. Lekker in je trainingsbroek achter de laptop kruipen en niemand die achter je opjaagt. Maar nu dat ik ondertussen al vele dagen thuis heb gewerkt weet ik dat thuiswerken voor mij helemaal niet zo werkt. De nadelen zijn dat ik niemand heb om mee te sparren, ik moet mezelf constant motiveren en disciplineren en ik kom niet meer echt ‘thuis’. Daarnaast, tenzij ik echt een kantoor in mijn huis zou hebben (maar dat heb ik niet in mijn kleine appartementje in Amsterdam) heb ik vaak niet alles bij de hand.

In de afgelopen jaren ben ik de waarde gaan zien van een kantoor waar je met andere samenwerkt. Een glimlach van mijn collega, samen lunchen, borrelen en elkaar plagen daar kan geen trainingsbroek tegenop. 

Nu dat het Coronavirus heerst zijn de meeste van ons genoodzaakt om thuis te werken, waaronder ik. Hoe maken we het nou zo comfortabel en productief mogelijk?

Zo doe ik het:

 

Sta vroeg op en doe een ochtendritueel

Een ritueel waarbij ik de overgang maak van wakker worden naar werken is voor mij echt cruciaal.

Mijn favoriet: Ik douche, trek mijn kleren aan (geen pyjama dus), maak mijn bed op en ga klaar zitten voor een meditatie. Vaak luister ik 7 minuten naar een ‘inspirational teacher’, mediteer daarna 7 minuten en schrijf heel kort een aantal inzichten op in mijn dagboek. Dan maak ik koffie en ben ik klaar om te beginnen.  Dit alles duurt maar een uur.  

Opening curtains

 

Maak een werkschema met tijden

Discipline heb ik niet zo. Ik werk goed vanuit innerlijke motivatie. Dat is er niet elke dag en dan is een schema met tijden voor mij erg belangrijk. Ik gebruik daarvoor Asana. In Asana maak ik een kalender met gerichte taken en daarbij de tijd die ik daaraan wil besteden. Hou ik me daar niet aan, dan wijs ik mezelf niet af (voordat ik de handdoek in de ring gooi) maar stel de planning bij en begin gewoon weer opnieuw. 

 

Thuiswerken doe je in een comfortabele werkplek

Erg belangrijk zijn een goede bureaustoel en een ruime werktafel, hiernaast staat er ook altijd thermosbeker op mijn bureau. Zo hoef ik niet telkens de keuken in te lopen om thee te maken. Natuurlijk hangt er ook een Flextrash aan mijn werktafel. Op kantoor heb ik een prullenbak onder het bureau staan maar thuis blijft alles op mijn bureau liggen. Niet handig!  Gebruik je de Flextrash in de auto dan kun je hem nu gemakkelijk naar binnen verplaatsen en ophangen met onze tafelclip. Het is niet voor niks: ‘The Bin That Travels With You’. 

Thuiswerken

 

Laat je niet afleiden

Een van de allereerste dingen die ik heb geleerd van thuiswerken is dat ik niet tussendoor de keuken in moet lopen. Dit haalt mij meteen uit mijn focus. Ik ga dan vaak eten maken en eten doe ik liever niet achter mijn laptop. Ook bellen met familie of vrienden kost vaak extra tijd. Als ik aan een taak werk waarbij ik niet hoef te overleggen, zet ik een koptelefoon op en staat mijn telefoon op stil. Je kan altijd later terugbellen.

Heb je kinderen of een partner, geef dan aan op welke tijden je niet gestoord wilt worden en geef aan wanneer je weer bereikbaar bent voor commentaar